Dari Busking ke Pentas Konsert, Perjalanan Seni Bob Sentuhan

13 Sep 2023 16:35

Bob Sentuhan

Busker popular, Bob Sentuhan, yang dikenal di sekitar Kuala Lumpur, terutama di depan Sogo, memulai karirnya dengan penuh semangat, menjadi penyanyi jalanan yang gigih, tidak peduli siang atau malam, kadang-kadang dalam cuaca yang panas. Dalam situasi ini, dia telah menunjukkan ketabahan yang mengesankan dan sepertinya telah membangun kekuatan dalam dirinya.
 
Dari jauh, kita dapat melihat bahwa setiap senyumannya mencerminkan kepuasan atas sambutan hangat yang diterimanya dari penonton jalanan yang selalu mendukung setiap penampilannya. Ini telah menjadi sumber inspirasi bagi para penggemar seni di tanah air, kerana bakat dan ketekunan Bob dalam dunia busking telah mengangkat martabat seni jalanan. Dan khabar baiknya adalah, Bob Sentuhan akan tampil dalam sebuah persembahan istimewa, iaitu Konsert Ulang Tahun ke-12 Bob & Sentuhan Band pada tanggal 18 November ini.
 
Konsert yang akan berlangsung selama tiga jam ini dijadualkan akan berlangsung di Panggung Asia, Gombak, dan menurut Bob, ini adalah cara untuk merayakan perjalanan panjang Bob & Sentuhan Band dalam industri muzik tanah air.
 
Bob Sentuhan atau nama sebenarnya adalah Mohd Aizad Rahman, menjelaskan bahwa konsert ini memiliki makna yang dalam, terutama bagi seniman-seniman yang berjuang di jalanan tanpa henti.
 
Konsert Ulang Tahun ke-12 Bob & Sentuhan Band pada 18 November ini sebagai penghormatan kepada pemuzik yang telah setia bersamanya selama lebih dari satu dekad, terutama Shahrul Amri. Konsert ini juga merupakan tanda terima kasih kepada peminat yang telah memberikan sokongan berterusan kepada buskers dan telah membantu mengangkat martabat seni jalanan di Malaysia ke tahap yang lebih tinggi. Konsert tersebut akan menjadi persembahan istimewa selama tiga jam penuh tanpa henti dengan pemilihan lagu-lagu, termasuk dari album Sentuhan yang mungkin jarang didengar dan menggambarkan Malaysia, jiwa, dan pengalaman jalanan.
 
“Konsert ini adalah bagi meraikan pemuzik Sentuhan yang bersama saya selama 12 tahun ini, terutama Shahrul Amri selain tanda terima kasih atas sokongan peminat yang memberi ruang kepada buskers, sekali gus membawa karya seniman jalanan pada tahap lebih tinggi.
 
“Ia adalah sebuah persembahan istimewa yang bakal berlangsung selama tiga jam tanpa henti dengan pemilihan lagu, termasuk karya asal daripada album Sentuhan yang jarang didengar yang banyak berkisar tentang Malaysia, jiwa dan persembahan jalanan seperti Aku Cinta Kamu dan Bukit Bintang.
 
“Biarpun masih mengekalkan konsep busking, muzik secara keseluruhannya cenderung kepada lagu-lagu hard rock dengan sistem bunyi, sesuai bagi sebuah konsert. Juga menarik, sesi open jamming nanti yang dibuka kepada mereka yang pernah bersama Sentuhan untuk tampil dengan persembahan spontan,” katanya.
 
Konsert ini dianjurkan oleh RYZ Event, dan tiket dengan harga serendah RM68. Konsert ini juga akan menampilkan bakat-bakat seperti Ryzal Aziz dari Singapura, dan penyanyi cilik Cinta Suci Indah Urmila Zaidi, yang lebih dikenal sebagai Adik Cinta. Timeless Studio adalah salah satu sponsor utama acara ini, bersama dengan Mewah Event Management, yang merupakan rakan strategik.
 
Bagi Bob, busking di lokasi-lokasi seperti Bukit Bintang dan depan Sogo, Kuala Lumpur, merupakan sekolah terbaik dalam mengasah bakat menyanyi dan bermain gitar, berkomunikasi dengan penonton yang beragam, serta menyanyi dalam berbagai bahasa untuk meraih hati penonton, termasuk mereka dari luar negeri.
 
Maka dari itu, Bob, yang juga dikenal sebagai Duta Kecil Pelancongan, telah merancangkan segmen khusus dalam konsert ini yang akan menampilkan lagu-lagu dalam berbagai bahasa, termasuk hits Bollywood dan Arab, yang merupakan identiti Bob & Sentuhan Band.
 
“Sebelum busking, saya bermain muzik di kelab-kelab malam dan mengiringi ramai artis,” kata Bob yang mencipta nama walaupun tanpa pendidikan formal dalam muzik, hanya bersandarkan minat mendalam seawal usia 12 tahun. “Pada 2012, demi meneruskan hidup di Kuala Lumpur, saya memberanikan diri terjun ke dalam dunia busking.
 
“Ia bukan perjalanan mudah, menuntut pengorbanan bukan kecil kerana busking dipandang rendah, tidak hebat. Saya cabar diri, gigih berusaha untuk mematahkan stigma buskers tidak boleh pergi jauh. Penerimaan masyarakat hari ini buat saya terharu dan Konsert Ulang Tahun ke-12 Bob & Sentuhan Band ini jelas cukup bermakna.”
 
Bob Sentuhan, seorang busker yang telah memukau hati ramai dengan ketekunannya dalam seni jalanan, kini bersedia meraikan perjalanan luar biasanya. Konsert ulang tahun ke-12 Sentuhan Band yang begitu dinantikan, yang akan berlangsung di Panggung Asia, Gombak, menjadi penanda penting dalam perjalanan ini.
 
Konsert ini adalah kisah inspirasi Bob dan visinya untuk mengangkat seni jalanan ke puncak kejayaan. Konsert yang akan memberikan pengalaman muzik yang unik dengan penekanan pada lagu-lagu hard rock yang menghibur. Terlebih lagi, terdapat segmen khas dengan lagu-lagu dalam pelbagai bahasa yang akan menambah daya tarikan acara ini. Semua ini mencipta gambaran yang kuat tentang acara yang dinantikan dengan penuh semangat oleh peminat seni dan muzik.
 
Tiket untuk konsert ini telah mula dijual dengan harga RM108 (VIP), RM88 (Kategori 1), dan RM68 (Kategori 2) melalui laman web www.ilassotickets.com atau  menghubungi hotline 011-13297822.
TERBARU

Cherry On Top Membawa Rock Progresif ke Arus Perdana dengan Lagu Ketagih

Blues Gang Merayakan Lima Dekad dalam Konsert Solo Berprestij di Zepp KL

50 Tahun Blues Gang Bakal Membawa Semangat Blues & Rock di Konsert Apo Nak Dikato Di Zepp KL 9 Ogos

Kemuncak Konsert UK's dan SLAM Mengukir Kenangan Abadi di Stadium Malawati

Sweet Charity: Rock Dan Nostalgia di Konsert 'Semalam Di Malaya'

Bergabung dalam Nostalgia 'CONCERT UK’SLAM MUSICAL'

Melodi Gabungan UK's dan SLAM yang Menghadirkan Keunikan Musikal di STADIUM MALAWATI pada 3 FEBRUARI

UK’s dan Slam Bersatu Dalam Konsert Terbesar Di Stadium Malawati Pada 3 Feb 2024

Gema Nostalgia Bersama SWEET CHARITY Semalam Di Malaya Pada 26 Januari Di Zepp KL

Pelancaran Program Realiti TV Pentas Marhaban: Dakwah Melalui Seni Suara dalam Islam

Perjalanan Menuju Konsert 'Tujuh Vibrato Gitar' Pada 3 November Di Zepp KL

25 Tahun Mengukir Kenangan Dalam Konsert Istimewa Lah Ahmad di Istana Budaya

Dari Busking ke Pentas Konsert, Perjalanan Seni Bob Sentuhan

Melodi dan Getaran: Menelusuri Kehebatan 7 Gitaris di Konsert TUJUH VIBRATO GITAR Pada 3 Nov Di Zepp

Gema Rock Di Konsert Double Trouble 2 Di Stadium Malawati 5 Ogos Ini

3 Dekad Perjalanan SLAM Dalam Konsert NurKasih 6 Ogos di Zepp KL

Repvblik Band Ingin Cipta Kenangan Sempena Ulangtahun Ke-19 Di Kuala Lumpur Pada 11 Ogos Di Zepp

Konsert Double Trouble 2 Membawa Gelombang Rock Ke Stadium Malawati Pada 5 Ogos

Kumpulan SLAM Meraikan Ulang Tahun Ke-30 dengan Konsert NurKasih

Konsert Amal Pengasih Tampilkan Artis Hebat

KONSERT/TEATER/GIG

Kemuncak Konsert UK's dan SLAM Mengukir Kenangan Abadi di Stadium Malawati

Sweet Charity: Rock Dan Nostalgia di Konsert 'Semalam Di Malaya'

JAMAL ABDILLAH Dan M. NASIR Memaparkan Penghibur Sebenar

Persembahan Hebat Dalam The Best Of Joe

Persembahan Unik Oleh PITAHATI Di DPAC

Kumpulan NOAH Memukau Penonton Dengan Lagu-Lagu Hebat Ketika Zaman PETERPAN

Superstar ANGELA ZHANG Memukau Peminat

Konsert Kumpulan NOAH Di Bandung Di Hasilkan Dengan Gemilang

Semangat RAMLI SARIP Dalam Konsert Gala Pelarian

Lagu Terbaik Dan Persembahan Hebat Di Konsert 3 Suara

Konsert Cinta NADIRA ADNAN Mempesona Peminat

Konsert Ulangtahun Yang Penuh Kenangan Daripada SHEILA ON 7

Gema Wirama Wings Menerjah Padang B Plaza Angsana

Malam Kalimah Cinta Yang Persona Daripada OPICK

Lebih 2000 Peminat Banjiri Konsert "Retrofest Asia 2015"

Ritma SEARCH Menerawang Di Hard Rock Cafe Melaka

Pementasan Teater BAWANG PUTIH BAWANG MERAH Mengembalikan Ingatan Kisah Klasik

Hard Rock Cafe Melaka Bergegar Dengan Muzik Berat Underground SIL KHANNAZ dan BRAIN DEAD

"Konsert Wings 30 Tahun", Johor Bakal Di Jajah

Persembahan Hebat Konsert Kembara M. NASIR Yang Berakhir Di Stadium Malawati

WWW.RAWK.COM.MY

ME Portal is now known as RAWK Portal. Our objective still remains the same; to promote commercial, independant as well as underground music, from Rock to Metal genres; sans gossips.

With brand new looks, logo and more aspirational content for your entertainment pleasure. We appreciated your continuous support, and looking for more towards the future.

Our website can be accessed at www.meportal.net or www.rawk.com.my

MANAGEMENT

rawklogoo

mewahlogo

CONTACT

piko

avy

WEB DESIGN

Piko Fairuz [RAWK Entertainment]

PENAFIAN

Mewah Event Management (001754644-M) , RAWK Entertainment (002482799-A) dan juga para editor dilaman web ini meportal.net / rawk.com.my tidak bertanggungjawab dengan sebarang komen atau tulisan yang ditulis oleh para pengunjung dilaman web ini

HAK CIPTA TERPELIHARA

Lesen Creative Commons
karya ini dilesenkan di bawah Lesen Pengiktirafan-BukanKomersial-PerkongsianSerupa 4.0 Antarabangsa Creative Commons.