Melodi dan Getaran: Menelusuri Kehebatan 7 Gitaris di Konsert TUJUH VIBRATO GITAR Pada 3 Nov Di Zepp

10 Sep 2023 10:55

konsert 7ujuh

Konsert yang dijangka akan mengukir dalam ingatan setiap peminat Malaysia akan berlangsung pada 3 November 2023 di Zepp, Kuala Lumpur, bermula jam 8.30 malam. Konsert 'TUJUH VIBRATO GITAR' merupakan acara yang tidak boleh dilepaskan oleh peminat muzik rock n roll dan penggemar gitar hero
 
Genre muzik 'rock n roll,' yang mempunyai akar umbi di Amerika Syarikat, telah memainkan peranan penting dalam senario muzik dunia sejak kemunculannya pada tahun lewat 1940an dan awal 1950an. Ia telah memberikan definisi baru kepada persembahan muzik secara kugiran, dengan ciri-ciri utamanya yang melibatkan rentak yang bertenaga, melodi yang memikat, dan lirik yang mudah dihayati. Peranan gitar elektrik dalam genre ini telah menjadi rencah utama yang membentuk pengaruh mendalam ke atas evolusi muzik.
 
Muzik 'rock n roll' telah menjadi pengaruh penting dalam perkembangan budaya muzik di seluruh dunia dalam abad ke-20. Dalam kugiran bergenre 'rock n roll,' gitar elektrik memainkan peranan utama yang sering kali menimbulkan sorotan kepada perwatakan seorang gitaris sebagai hero. Bunyian yang dihasilkan oleh gitar telah menjadi unsur penting dalam kejayaan sebuah kugiran. Oleh itu, peranan seorang gitaris dalam membentuk bunyi dan kualiti muzik tidak boleh dipandang remeh.
 
Teknik vibrato, yang merupakan salah satu aspek penting dalam permainan gitar, membezakan setiap gitaris. Setiap gitaris menghasilkan bunyi yang unik dengan teknik vibrato mereka, dengan tona dan ekspresi yang pelbagai. Dalam konteks ini, meraikan permainan gitar seorang gitaris dan teknik vibratonya adalah satu pengalaman yang memukau.
 
Dalam usaha untuk mengembangkan lagi senario muzik Malaysia, sebuah idea unik akan dipersembahkan dalam bentuk Konsert 'TUJUH VIBRATO GITAR.' Acara ini akan menampilkan 7 orang gitaris hebat dalam industri muzik Malaysia. 7 gitaris ini telah diundang berdasarkan bakat mereka dan pengaruh yang mereka bawa kepada genre muzik dan era mereka. Kenapa 7? Ini bukan sekadar nombor sembarangan, tetapi melambangkan Do Re Mi Fa Sol La Ti, membawa elemen yang kreatif dan khas kepada acara ini.
 
Konsert 'TUJUH VIBRATO GITAR' bukanlah sekadar persembahan muzik biasa. Ia adalah sebuah penghormatan kepada seni permainan gitar dan persembahan muzik rock n roll yang telah memberi impak yang mendalam kepada dunia muzik. Dengan kombinasi bakat-bakat gitaris terkemuka Malaysia, konsert ini akan menjadi pengalaman muzik yang sukar dilupakan.
 
Jadi, tandakan tarikh ini dalam kalendar anda - 3 November 2023, jam 8.30 malam, di Zepp, Kuala Lumpur. Jangan lepaskan peluang untuk menyaksikan persembahan yang mengagumkan dari tujuh gitaris hebat ini dalam konsert yang akan mengukir sejarah dalam senario muzik Malaysia.
 
Tentang Konsert 'TUJUH VIBRATO GITAR'
 
Konsert 'TUJUH VIBRATO GITAR' akan diadakan di Zepp Kuala Lumpur pada 3 November 2023. Tujuh gitaris utama termasuk Jo Branko, Kidd Search, Man Keedal, Shah Slam, Jemboo Def Gab C, Muzza, dan Anis Kalisa akan menampilkan permainan gitar mereka yang mengasyikkan. Mereka akan disertai oleh pemuzik profesional sebagai 'house band,' termasuk Rozaimie (bass), Adi Yamin (keyboards), dan Ainoll (drums). Vokalis utama yang karismatik termasuk Izzat dan Baby akan menyampaikan lagu-lagu rock klasik dan kontemporari yang akan memukau penonton. Untuk maklumat lanjut dan pembelian tiket, sila layari www.tix-box.com. Acara ini dibawakan oleh Big Stage Entertainment Channel sebagai Penganjur dan Anggerik Event Sdn Bhd sebagai Penganjur Bersama.
 
 
PESONA TUJUH GITARIS
 
Jo Branko: Seorang gitaris kidal yang telah berada dalam industri muzik rock arus perdana selama lebih dari 35 tahun, Jo Branko adalah ikon yang tak dapat dinafikan dalam acara ini. Beliau pernah bergabung dengan kumpulan-kumpulan ternama seperti Scandals, Wings, Prime Domestic, dan kini Barbarik. Bakatnya di atas pentas bersama 'The Black Beauty' sentiasa dinanti-nantikan oleh peminat. Selain sebagai gitaris, Jo juga dikenali sebagai penyanyi, pelakon, komposer, penulis lirik, pengarah muzik, dan penerbit konsert serta penerbit album yang telah menghasilkan lebih dari 20 buah album rock, memenangi beberapa anugerah dalam industri muzik Malaysia.
 
Kidd Search (Hamzah Taib): Dilahirkan dalam keluarga pemuzik, Kid atau Hamzah Taib adalah seorang gitaris terkemuka dalam arena muzik rock. Popular bersama kumpulan Gersang sebelum menyertai kumpulan Search pada 1989, Kid banyak menyumbangkan solo gitar yang melekat dalam ingatan peminat. Karyanya yang paling terkenal adalah dalam lagu 'Isabella.' Beliau juga telah memberikan sumbangan sebagai pemuzik undangan dalam rakaman album artis tempatan sejak tahun 1990an. Kemunculan Kid dalam 'TUJUH Vibrato Gitar' pasti akan memberikan impak besar dengan sentuhan klasiknya.
 
Man Keedal: Seorang instrumentalis gitar yang telah aktif sejak tahun 1979, Man Keedal memberikan definisi sebenar pemain gitar kidal. Beliau pernah bergabung dengan kumpulan Search pada tahun 1985 dan kemudian bersama Lefthanded tahun berikutnya. Dengan lebih dari 40 tahun dalam industri muzik, Man Keedal masih aktif bersama kumpulan Search dan Lefthanded serta menerima undangan untuk rakaman dan persembahan pentas.
 
Shah Slam: Mula dikenali dalam dunia muzik sebagai ahli kumpulan Exist dengan album sulung 'Exist' pada tahun 1991 ketika berusia 17 tahun. Shah kemudiannya menubuhkan kumpulan Slam pada tahun 1993 bersama beberapa rakan pemuzik setelah tidak bersama Exist. Bersama Slam, beliau merakamkan 6 album dari tahun 1994 hingga 2007, dengan kumpulan ini pernah memenangi Anugerah Vokal Terbaik untuk album 'Kembali Merindu' dan Anugerah Kembara di Anugerah Industri Muzik Malaysia 1997. Shah kini dikenali sebagai gitaris undangan dalam rakaman album, penerbitan program TV, serta persembahan 'live.'
 
Jemboo Def Gab C: Gitaris dengan 'attitude' yang tersendiri dalam muziknya, Jemboo Def Gab C adalah anggota kumpulan Def Gab C yang mencipta album sulung 'Citarasa' pada tahun 1997 dan enam lagi album sehingga tahun 2006. Album 'Remifasolatido' (2001), yang diterbitkan oleh Jo Branko, memenangi Album Rock Terbaik di Anugerah Industri Muzik Malaysia 2002. Konsep 'hard rock' dengan unsur 'punk' dan 'gothic' yang menonjolkan gaya Def Gab C banyak dipengaruhi oleh sentuhan gitar Jemboo. Beliau juga aktif sebagai komposer dan pemuzik undangan, serta pernah menerbitkan beberapa album dan single artis tempatan.
 
Muzza: Anak kepada pemain gitar kumpulan Heavy Machine yang popular pada dekad 80an, Muzza adalah seorang gitaris muda yang serba boleh. Beliau menerobos dunia muzik di era media sosial dan mempunyai pengikut dan pengaruh yang meluas. Muzza menghasilkan album sulung 'My Way back Home' pada 2014 dan dikenali sebagai komposer, penulis lirik, penyanyi, serta pemuzik yang bermain keyboard dan drums dalam rakaman albumnya.
 
Anis Kalisa: Seorang gitaris yang manis tetapi berani di atas pentas, Anis Kalisa adalah ahli kumpulan Soul Statue yang ditubuhkan pada 2010. Sejak tahun 2016, Anis turut bersama kumpulan Candy yang pernah popular pada akhir 1990an. Anis adalah wakil jenama Swee Lee Music Company dan mesra dengan gitar jenama Gibson Les Paul kegemarannya. Beliau mula aktif dalam muzik sejak berusia 17 tahun dan memiliki kebolehan dalam menghasilkan lagu sendiri. Anis juga menyertai Orkestra DBKL sejak 2018 untuk mendapatkan lebih banyak pengalaman dan pengetahuan muzik secara formal.
TERBARU

Cherry On Top Membawa Rock Progresif ke Arus Perdana dengan Lagu Ketagih

Blues Gang Merayakan Lima Dekad dalam Konsert Solo Berprestij di Zepp KL

50 Tahun Blues Gang Bakal Membawa Semangat Blues & Rock di Konsert Apo Nak Dikato Di Zepp KL 9 Ogos

Kemuncak Konsert UK's dan SLAM Mengukir Kenangan Abadi di Stadium Malawati

Sweet Charity: Rock Dan Nostalgia di Konsert 'Semalam Di Malaya'

Bergabung dalam Nostalgia 'CONCERT UK’SLAM MUSICAL'

Melodi Gabungan UK's dan SLAM yang Menghadirkan Keunikan Musikal di STADIUM MALAWATI pada 3 FEBRUARI

UK’s dan Slam Bersatu Dalam Konsert Terbesar Di Stadium Malawati Pada 3 Feb 2024

Gema Nostalgia Bersama SWEET CHARITY Semalam Di Malaya Pada 26 Januari Di Zepp KL

Pelancaran Program Realiti TV Pentas Marhaban: Dakwah Melalui Seni Suara dalam Islam

Perjalanan Menuju Konsert 'Tujuh Vibrato Gitar' Pada 3 November Di Zepp KL

25 Tahun Mengukir Kenangan Dalam Konsert Istimewa Lah Ahmad di Istana Budaya

Dari Busking ke Pentas Konsert, Perjalanan Seni Bob Sentuhan

Melodi dan Getaran: Menelusuri Kehebatan 7 Gitaris di Konsert TUJUH VIBRATO GITAR Pada 3 Nov Di Zepp

Gema Rock Di Konsert Double Trouble 2 Di Stadium Malawati 5 Ogos Ini

3 Dekad Perjalanan SLAM Dalam Konsert NurKasih 6 Ogos di Zepp KL

Repvblik Band Ingin Cipta Kenangan Sempena Ulangtahun Ke-19 Di Kuala Lumpur Pada 11 Ogos Di Zepp

Konsert Double Trouble 2 Membawa Gelombang Rock Ke Stadium Malawati Pada 5 Ogos

Kumpulan SLAM Meraikan Ulang Tahun Ke-30 dengan Konsert NurKasih

Konsert Amal Pengasih Tampilkan Artis Hebat

KONSERT/TEATER/GIG

Kemuncak Konsert UK's dan SLAM Mengukir Kenangan Abadi di Stadium Malawati

Sweet Charity: Rock Dan Nostalgia di Konsert 'Semalam Di Malaya'

JAMAL ABDILLAH Dan M. NASIR Memaparkan Penghibur Sebenar

Persembahan Hebat Dalam The Best Of Joe

Persembahan Unik Oleh PITAHATI Di DPAC

Kumpulan NOAH Memukau Penonton Dengan Lagu-Lagu Hebat Ketika Zaman PETERPAN

Superstar ANGELA ZHANG Memukau Peminat

Konsert Kumpulan NOAH Di Bandung Di Hasilkan Dengan Gemilang

Semangat RAMLI SARIP Dalam Konsert Gala Pelarian

Lagu Terbaik Dan Persembahan Hebat Di Konsert 3 Suara

Konsert Cinta NADIRA ADNAN Mempesona Peminat

Konsert Ulangtahun Yang Penuh Kenangan Daripada SHEILA ON 7

Gema Wirama Wings Menerjah Padang B Plaza Angsana

Malam Kalimah Cinta Yang Persona Daripada OPICK

Lebih 2000 Peminat Banjiri Konsert "Retrofest Asia 2015"

Ritma SEARCH Menerawang Di Hard Rock Cafe Melaka

Pementasan Teater BAWANG PUTIH BAWANG MERAH Mengembalikan Ingatan Kisah Klasik

Hard Rock Cafe Melaka Bergegar Dengan Muzik Berat Underground SIL KHANNAZ dan BRAIN DEAD

"Konsert Wings 30 Tahun", Johor Bakal Di Jajah

Persembahan Hebat Konsert Kembara M. NASIR Yang Berakhir Di Stadium Malawati

WWW.RAWK.COM.MY

ME Portal is now known as RAWK Portal. Our objective still remains the same; to promote commercial, independant as well as underground music, from Rock to Metal genres; sans gossips.

With brand new looks, logo and more aspirational content for your entertainment pleasure. We appreciated your continuous support, and looking for more towards the future.

Our website can be accessed at www.meportal.net or www.rawk.com.my

MANAGEMENT

rawklogoo

mewahlogo

CONTACT

piko

avy

WEB DESIGN

Piko Fairuz [RAWK Entertainment]

PENAFIAN

Mewah Event Management (001754644-M) , RAWK Entertainment (002482799-A) dan juga para editor dilaman web ini meportal.net / rawk.com.my tidak bertanggungjawab dengan sebarang komen atau tulisan yang ditulis oleh para pengunjung dilaman web ini

HAK CIPTA TERPELIHARA

Lesen Creative Commons
karya ini dilesenkan di bawah Lesen Pengiktirafan-BukanKomersial-PerkongsianSerupa 4.0 Antarabangsa Creative Commons.