Lefthanded 40 Tahun Rockestra Konsert Bersama Kumpulan Rock Legenda

06 Mar 2023 01:56

lefthanded

Muzik rock di Malaysia pastinya akan teringat nama Lefthanded. Mereka telah mencapai ranking tertinggi dalam senarai kumpulan rock tempatan bersama-sama dengan Search, Wings, May, Bloodshed dan kumpulan-kumpulan lain. Sejak menyertai pertandingan Juara Rock pada tahun 1983, Lefthanded terus maju ke hadapan tanpa menoleh ke belakang.
 
Setelah hampir 40 tahun dalam industri muzik, Lefthanded masih berkarya dan dikenali oleh peminat-peminat muzik rock tempatan. Untuk memperingati penubuhan mereka, kumpulan rock legenda ini akan mengadakan konsert istimewa bersama orkestra di Plenary Hall, Kuala Lumpur Convention Centre pada 3 Jun 2023 pada jam 8.30 malam.
 
Konsert Lefthanded 40 Tahun Rockestra dianjurkan oleh Menara Network Sdn Bhd, syarikat milik Datuk Ab Razif Asmuni. Ab Razif menceritakan bahawa idea untuk mengadakan konsert ini tercetus semasa beliau berjumpa dengan Man Kidal, anggota kumpulan Lefthanded yang cukup sinonim dengan kumpulan itu.
 
Keputusan untuk menyertakan orkestra dalam konsert itu dibuat kerana pihak penganjur ingin mempersembahkan muzik yang lebih rileks kepada peminat-peminat Lefthanded yang kini sudah berusia 40 tahun ke atas. Selain itu, pihak penganjur juga ingin menceritakan perjalanan muzik Lefthanded selama 40 tahun dari awal hingga kini.
 
Lefthanded bukan sahaja dikenali di Malaysia, tetapi juga di Singapura dan Brunei. Mereka pernah membuat persembahan di negara-negara tersebut serta turut menyertai beberapa konsert di Asia Tenggara.
 
Konsert Lefthanded 40 Tahun Rockestra pastinya menjadi antara konsert rock yang paling dinantikan tahun ini. Ia bukan sahaja memberi ruang kepada peminat-peminat Lefthanded untuk bernostalgia dengan lagu-lagu lama, tetapi juga memperkenalkan semula muzik rock ke generasi muda yang mungkin belum pernah mengenali kumpulan legenda ini.
 
Konsert yang berdurasi di antara dua setengah jam hingga tiga jam itu akan menampilkan 15 hingga 20 lagu dari enam album studio Lefthanded, iaitu Keadilan (1986), Seruan (1987), Qabul (1988), Evolusi (1989), Fanatisme (1991), dan Syurga & Neraka (1999). Selain itu, kumpulan rock legenda ini juga pernah tampil dalam dua album kompilasi iaitu Battle Of The Bands I dan II pada 1985 dan 1986 bersama-sama dengan Bloodshed, Rahim Maarof & Whitesteel, Ella & The Boys dan SYJ.
 
Selain Man Kidal dan Datuk Nash, Lefthanded pernah dianggotai oleh Yan (bass), Allahyarham Samad (gitar), Allahyarham Man Dayak (dram) dan Isa (keyboard). Selain itu, penyanyi-penyanyi terkenal seperti Datuk Ramli Sarip, Allahyarham Arab, Roy, Rahim Maarof, dan Hamid juga pernah menjadi penyanyi Lefthanded.
 
Konsert ini juga akan menceritakan tentang perjalanan muzik Lefthanded selama 40 tahun dari awal hingga terkini. Penggubah muzik untuk konsert ini adalah Rio Rasul.
 
Tiket konsert ini boleh dibeli melalui www.ticket2u.com.my dengan harga yang bermula dari RM158 hingga RM588. 
 
SEJARAH RINGKAS KUMPULAN LEFTHANDED
 
Lefthanded menjadi semakin dikenali oleh peminat muzik rock di Malaysia selepas menyertai pertandingan Juara Rock pada tahun 1983, di mana mereka memenangi tempat kedua dalam pertandingan itu. Nama kumpulan mereka diambil sempena pemain gitar utama mereka, Man Kidal yang terkenal memainkan gitar dengan tangan kiri.
 
Sebelum merakamkan album pertama, mereka aktif di pentas hiburan dan sering menjadi band pengiring bagi artis-artis terkenal pada masa itu, seperti Ramli Sarip, Sahara Yaakob, dan Rahim Maarof. Setelah merakamkan album pertama mereka, Lefthanded sempat mempunyai anggota baru, iaitu Samad yang menggantikan Man Kidal sebagai pemain gitar utama.
 
Kemudian, Man Kidal dan Yan menganggotai kumpulan Search dan merakamkan album Search bersama bertajuk Cinta Buatan Malaysia pada tahun 1985. Selepas album Cinta Buatan Malaysia, Man Kidal dan Yan membuat keputusan untuk meninggalkan kumpulan Search dan mengaktifkan semula Lefthanded dengan anggota asal mereka, Man Dayak, Samad dan penyanyi asal iaitu Hamid. Man Kidal dan Yan digantikan semula oleh Hillary Ang dan Nasir Daud.
 
Hamid kemudian digantikan oleh Rahim Maarof dan kemudian oleh Roy. Bersama Roy, Lefthaded seterusnya menyertai Siri konsert Battle Of The Bands yang duanjurkan oleh syarikat Ali Bakar iaitu Box Office. Kemudian pabila di tawarkan untuk merakam dan menyertai album kompilasi Battle Of The Bands, Roy digantikan oleh Nash sehingga munculnya album sulung Keadilan pada penghujung tahun 1986. Album itu mendapat sentuhan penerbit dan penggubah Raja Rock ternama, Ramli Sarip. Yan turut menyumbangkan suara di dalam album Seruan, pada lagu Ringan Berat.
 
Dalam album kedua mereka berjudul Seruan yang dikeluarkan pada tahun 1987, Lefthanded menambah anggota baru menjadi enam orang apabila Isa dari kumpulan Lizard masuk dan membawa elemen keyboard ke dalam lagu-lagu Lefthanded. Kemudian, kumpulan ini semakin matang dalam mencipta lagu-lagu dengan pengeluaran album Evolusi pada tahun 1989.
TERBARU

Konsert Rockestra Lefthanded 40 Tahun: Menghidupkan Semula Rock Legenda

Konsert Kumpulan SLAM NURKASIH Di Zepp Kuala Lumpur 6 Ogos

Lefthanded 40 Tahun Rockestra Konsert Bersama Kumpulan Rock Legenda

Bantuan Kemanusian Daripada Pertubuhan Peduli Insan Malaysia Ke Turkiye

Kumpulan Nasyid Zawfan Yang Mirip Raihan

25 Years Lah Ahmad Live In Concert Kisah Perjalanan Seni Lah Ahmad

Lagu Terbaru INTEAM Selimut Kasih Papar Keperitan Hidup Pelarian

Gabungan Joe Branko Dan Muss Dalam Konsert BARBARIK PENTAS KERAS Pada 24 Dis

Konsert Nasyid Lagenda Berakhir Dengan Cemerlang Kini Boleh Ditonton Secara Online Di peduliinsan.com atau Mypentas.com

Konsert Sulung 25 Tahun Lah Ahmad Di PJPAC 1 Utama

Gabungan Rockers Daripada 3 Negara Dalam Konsert Kolaboraci - Three To Rock

Pelancaran Single Sentuhan Man Kidal & Geseken Violin Rania Imtiaz

Konsert Jelajah DATO RAMLI SARIP Bersama LEFTHANDED Di Zepp 29 Oktober Kuala Lumpur

Nostalgia Lagu Nasyid Tahun 70an hingga 90an Di Dalam Konsert Nasyid Lagenda Pada 29 Oktober

Konsert Jelajah Ramli Sarip 2022 Cinta Di Sebalik Musim Di 6 Buah Negeri dan Singapura

JAMAL ABDILLAH Kini Usahawan Kosmetik ZARANIA BEAUTY

Konsert Jubli Emas HETTY KOES ENDANG Di Berjaya Times Square Hotel Kuala Lumpur pada 27 Ogos Mendapat Sambutan Hangat

Kemeriahan Makanan Food Truck ‘Sembang@PJ Art Lane’ Di Dataran Boulevard MBPJ

Konsert Eksklusif DATO RAMLI Merasmikan Pembukaan Malacca Music Hall

Konsert Eksklusif Datuk Ramli Sarip Sempena Pembukaan Rasmi Malacca Music Hall

KONSERT/TEATER/GIG

JAMAL ABDILLAH Dan M. NASIR Memaparkan Penghibur Sebenar

Persembahan Hebat Dalam The Best Of Joe

Persembahan Unik Oleh PITAHATI Di DPAC

Kumpulan NOAH Memukau Penonton Dengan Lagu-Lagu Hebat Ketika Zaman PETERPAN

Superstar ANGELA ZHANG Memukau Peminat

Konsert Kumpulan NOAH Di Bandung Di Hasilkan Dengan Gemilang

Semangat RAMLI SARIP Dalam Konsert Gala Pelarian

Lagu Terbaik Dan Persembahan Hebat Di Konsert 3 Suara

Konsert Cinta NADIRA ADNAN Mempesona Peminat

Konsert Ulangtahun Yang Penuh Kenangan Daripada SHEILA ON 7

Gema Wirama Wings Menerjah Padang B Plaza Angsana

Malam Kalimah Cinta Yang Persona Daripada OPICK

Lebih 2000 Peminat Banjiri Konsert "Retrofest Asia 2015"

Ritma SEARCH Menerawang Di Hard Rock Cafe Melaka

Pementasan Teater BAWANG PUTIH BAWANG MERAH Mengembalikan Ingatan Kisah Klasik

Hard Rock Cafe Melaka Bergegar Dengan Muzik Berat Underground SIL KHANNAZ dan BRAIN DEAD

"Konsert Wings 30 Tahun", Johor Bakal Di Jajah

Persembahan Hebat Konsert Kembara M. NASIR Yang Berakhir Di Stadium Malawati

WINGS Merubah Atmosfera Stadium Merdeka

Sokongan Tiada Berbelah Bagi Bukti Irama Rock Terus Bergema

WWW.RAWK.COM.MY

ME Portal is now known as RAWK Portal. Our objective still remains the same; to promote commercial, independant as well as underground music, from Rock to Metal genres; sans gossips.

With brand new looks, logo and more aspirational content for your entertainment pleasure. We appreciated your continuous support, and looking for more towards the future.

Our website can be accessed at www.meportal.net or www.rawk.com.my

MANAGEMENT

rawklogoo

mewahlogo

CONTACT

piko

avy

WEB DESIGN

Piko Fairuz [RAWK Entertainment]

PENAFIAN

Mewah Event Management (001754644-M) , RAWK Entertainment (002482799-A) dan juga para editor dilaman web ini meportal.net / rawk.com.my tidak bertanggungjawab dengan sebarang komen atau tulisan yang ditulis oleh para pengunjung dilaman web ini

HAK CIPTA TERPELIHARA

Lesen Creative Commons
karya ini dilesenkan di bawah Lesen Pengiktirafan-BukanKomersial-PerkongsianSerupa 4.0 Antarabangsa Creative Commons.